Żywienie w okresie jesienno-zimowym. Co jeść, by wzmacniać odporność?

Lato wraz z bogactwem warzyw i owoców odeszło na dobre, a wielu z nas zadaje sobie trudne pytanie – jak jeść w okresie jesienno-zimowym by dostarczyć organizmowi witamin i energii?

W okresie jesienno-zimowym nasz organizm jest najbardziej narażony na infekcje i choroby. Krótkie dni sprawiają, że czujemy się ciągle zmęczeni, a niskie temperatury zwiększają odczucie głodu, powodując, że posiłki wysokokaloryczne wydają nam się wyjątkowo atrakcyjne. Następstwem są nadmierne kilogramy, z którymi trudniej nam walczyć, ponieważ zła pogoda znacznie zmniejsza naszą aktywność fizyczną.

Złotym środkiem na wszystkie te problemy może okazać się odpowiednio zbilansowana dieta. W okresie jesienno-zimowym nasz codzienny jadłospis powinien działać rozgrzewająco na organizm oraz wzmacniać jego odporność.

Podstawą diety rozgrzewającej jest spożywanie dziennie 4-5 posiłków w stałych odstępach czasowych. Zaleca się, aby dominowały dania gorące. Warto rozpocząć dzień od aromatycznej owsianki z owocami i orzechami czy ciepłej potrawy z jajek. Śniadanie powinno pokrywać ¼ naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i być źródłem zarówno białek, tłuszczy, jak i węglowodanów złożonych.

Bardzo istotnym elementem diety rozgrzewającej są owoce i warzywa, obok tych sezonowych spożywanych na ciepło i na zimno, warto sięgać po kiszonki, mrożonki i domowe przetwory. Doskonałą formą podania warzyw w chłodne dni będą zupy.

Kluczową rolę w diecie jesienno-zimowej odgrywają zioła i przyprawy, które nie tylko działają rozgrzewająco na organizm, ale również są doskonałym źródłem antyoksydantów oraz mogą mieć działanie bakteriobójcze. W posiłkach nie może zabraknąć cynamonu, imbiru, kolendry, goździków, chili, kardamonu czy majeranku.

Między posiłkami powinniśmy częściej sięgać po gorące napoje w postaci herbat i ziół, które również będą pomagały nam utrzymać wyższą temperaturę ciała. Warto wybierać herbatę białą lub zieloną, bogatą w przeciwutleniacze.

Obok działania rozgrzewającego produkty, które spożywamy w diecie jesienno-zimowej, mają wspomagać działanie naszego układu odpornościowego. W jadłospisie nie może więc zabraknąć składników bogatych w witaminy A,D,E,K oraz kwasy tłuszczowe omega-3.

Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić! Przygotowanie pięciu zbilansowanych posiłków dla całej rodziny potrafi być sporym wyzwaniem. Co w sytuacji, gdy brakuje nam czasu, siły lub chęci do gotowania? Dobrym rozwiązaniem może okazać się dieta pudełkowa. Szczeciński catering BlackBox daje ci możliwość wyboru spomiędzy 14 rodzajów menu – w tym dieta wegańska, dla sportowców oraz dzieci. Jeśli mierzysz się z chorobami przewlekłymi lub alergiami pokarmowymi również mamy coś dla Ciebie – dieta hashimoto, z niskim indeksem glikemicznym, bez glutenu lub laktozy.

Wybierz opcję, która najbardziej odpowiada Twoim potrzebom oraz preferencjom i ciesz się zdrowymi, zblinasowanymi posiłkami – bez zakupów, godzin spędzanych w kuchni i zmywania.

Między posiłkami powinniśmy częściej sięgać po gorące napoje w postaci herbat i ziół, które również będą pomagały nam utrzymać wyższą temperaturę ciała. Warto wybierać herbatę białą lub zieloną, bogatą w przeciwutleniacze.

Obok działania rozgrzewającego produkty, które spożywamy w diecie jesienno-zimowej, mają wspomagać działanie naszego układu odpornościowego. W jadłospisie nie może więc zabraknąć składników bogatych w witaminy A,D,E,K oraz kwasy tłuszczowe omega-3.