Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu mięsa oraz, w zależności od jej rodzaju, produktów pochodzenia zwierzęcego. Ten typ diety charakteryzuje się wysokim spożyciem owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych, pełnoziarnistych zbóż oraz orzechów. Jest również bogaty w błonnik pokarmowy oraz cenne witaminy i antyoksydanty, zmniejszony natomiast zostaje udział nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.

Ten rodzaj żywienia ma wiele odmian, do których zaliczamy:

  • dietę wegańską – będącą najbardziej restrykcyjną odmianą wegetarianizmu, w której wyklucza się wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, łącznie z miodem,
  • dietę lakto-owo-wegetariańską – polegającą na eliminacji mięsa czy ryb, ale dopuszczającą spożycie nabiału oraz jaj,
  • dietę lakto-wegetariańską – w której dopuszcza się spożycie mleka i jego przetworów, eliminując pozostałe produkty zwierzęce,
  • dietę owo-wegetariańską – w której spożywane są jaja,
  • dietę pesco-wegetariańską – w której wykluczamy mięso, ale obok nabiału i jaj dozwolone jest również spożycie ryb,
  • dietę fleksitariańską – która jest najbardziej elastyczną odmianą wegetarianizmu, dopuszczającą sporadyczne spożycie mięsa. Dieta ta plasuje się na 1. miejscu najlepszych diet odchudzających oraz na 3. w kategorii najzdrowszych diet.

Dieta wegetariańska z roku na rok staje się coraz bardziej popularna, szczególnie często wybierają ją osoby młode. Obecnie na świecie około 7% populacji, zdecydowało się na wykluczenie mięsa i jego przetworów z codziennej diety. Powodów takiej zmiany jest wiele. Obok przekonań religijnych, kulturowych i etycznych, coraz więcej osób przechodzi na ten model żywieniowy ze względu na jego pozytywny wpływ na zdrowie oraz aspekty ekologiczne.

Badania naukowe pokazują, że odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych:

  • zmniejsza o ¼ ryzyko zachorowalności na chorobę niedokrwienną serca, która jest jedną z głównych przyczyn umieralności na świecie,
  • łagodzi stany zapalne,
  • zmniejsza ryzyko występowania chorób przewlekłych, tj. cukrzyca typu II, otyłość,
  • sprzyja redukcji masy ciała,
  • poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • zmniejsza ryzyko występowania niektórych chorób nowotworowych.

Źle zbilansowana dieta bezmięsna, może jednak prowadzi do niedoborów pokarmowych. Najczęściej białka, witaminy B12, żelaza, wapnia, cynku i kwasów omega-3.

Dieta wegetariańska wprowadza szereg korzyści zdrowotnych. Zanim jednak zdecydujemy się na całkowite wykluczenie mięsa z diety, postarajmy się stopniowo ograniczać jego ilość w codziennych posiłkach.