Żywienie Francuzów

Francja jest jednym z krajów europejskich, w którym odnotowuje się najniższy stopień otyłości. Analizując dzienny jadłospis Francuza, możemy się zaskoczyć, ponieważ nie brakuje w nim tłustych potraw oraz jasnego pieczywa. Mieszkańcy tego kraju nie przejmują się ilością kalorii w posiłkach. Trzymają się jednak pewnych zasad, dzięki którym udaje się im na długo zachować wymarzoną
sylwetką.

1. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jest ono solidne, dzięki czemu w
pierwszej części dnia organizmowi dostarczana jest większa ilość kalorii. Natomiast
wieczorem, Francuzi dostarczają ich mniej.
2. Główne posiłki spożywane są o regularnych porach. Śniadanie, obiad i kolacja we Francji
spożywane są w stałych odstępach czasowych. W międzyczasie Francuzi sięgają po 2-3
drobne przekąski, takie jak owoce, warzywa, orzechy czy jogurt.
3. Posiłki są podawane estetycznie. Dania kuchni francuskiej nie tylko muszą być smaczne, ale
też ładnie podane. Badanie naukowe dowodzą, że im atrakcyjniej udekorowany talerz, tym
większa jest przyjemność ze spożywania posiłku i mniejsze ryzyko przejadania się.
4. Posiłki spożywane są bez pośpiechu. Francuzi jedzą powoli, dokładnie przeżuwają każdy kęs.
Posiłki nie są spożywane podczas oglądania telewizji czy przeglądania prasy. Uwaga jest
skupiona tylko i wyłącznie na swoim talerzu. Brak pośpiechu w czasie posiłku pozwala
uzyskać szybciej uczucie sytości.
5. Porcje nie są duże. Ludzie jedzą oczami, a uczucie głodu powoduje, że często nakładają sobie
dużo więcej niż są w stanie zjeść. We Francji porcje nie są duże, a ludzie wstają od stołu z
uczuciem lekkiego niedosytu. Mózg potrzebuje kilkunastu minut, aby odczuć sytość.
6. Zachowany umiar. Francuzi pozwalają sobie na bardzo kaloryczne dania, ale w małych
ilościach. Jeżeli jednego dnia zjedzą zbyt wiele, kolejnego starają się zjeść mniej i lżej.
7. Cykliczne oczyszczanie organizmu. Francuzi stosują systematycznie kuracje oczyszczające
organizm z toksyn, albo spożywają owoce w określony dzień tygodnia, albo stosują
kilkudniowe kuracje sokami warzywnymi.
8. Dużo warzyw. Kuchnia francuska obfituje w duże ilości warzyw, które mają niewiele kalorii, a
są bogate w błonnik pokarmowy, którego spożycie daje szybsze uczucie sytości.
9. Więcej ziół, mniej soli. Dania kuchni francuskiej są bardzo aromatyczne. Do doprawiania
używa się głównie ziół, a ograniczana sól.
10. Dużo wody. Francuzi wypijają duże ilości wody, szczególnie średniozmineralizowanej. Wody
nie piją do posiłku, a przed nim, co dodatkowo potęguje apetyt.
11. Dużo ryb i owoców morza. W jadłospisach Francuzów bardzo często występują ryby,
szczególnie te tłuste, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, fosfor i jod oraz owoce
morza, które są doskonałym źródłem cynku.
12. Oliwa z oliwek najwyższej jakości. W kuchni francuskiej głównie używanym tłuszczem jest
oliwa z oliwek, która poza pozytywnym wpływam na pracę układu krążenia dodatkowo
poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.
13. Pieczywo w małych ilościach. Francuzi kochają pieczywo, ale zjadają je w małych ilościach w
towarzystwie dużej ilości warzyw. Wybierają pieczywa dobrej jakości, bogate w błonnik i
cenne składniki mineralne.
14. Sery pleśniowe po posiłku. Francja słynie z doskonałych serów pleśniowych, które mają dużą
ilość kalorii. We Francji spożywa się je bardzo często, ale w małych ilościach. Są one
wystawiane na stół po posiłku, dzięki czemu mogą zachować w nich umiar. Sery są
doskonałym źródłem wapnia i kwasu linolowego, który ma zdolność redukcji tkanki
tłuszczowej.