Dieta ograniczająca gluten zalecana jest osobom, które chcą w praktycznie maksymalny sposób ograniczyć spożywanie produktów glutenowych czyli białka obecnego w pszenicy, jęczmieniu i życie. Alergia na gluten jest druga pod względem częstości występowania alergią pokarmową. Nasze jadłospisy składają się z 5 odpowiednio zbilansowanych posiłków. W menu stosujemy zboża, w których naturalnie nie występuje gluten oraz produkty oznaczone znakiem „Przekreślonego Kłosa”, produkty roślinne i zwierzęce. Dieta ta nie jest kierowana do osób z celiakią i innymi chorobami glutenozależnymi.
Dostępne kaloryczności:
0 – 23 dni – 62,00 zł
od 24 dni – 58,00 zł
0 – 23 dni – 65,00 zł
od 24 dni – 61,00 zł
0 – 23 dni – 68,00 zł
od 24 dni – 64,00 zł
0 – 23 dni – 71,00 zł
od 24 dni – 67,00 zł
0 – 23 dni – 76,00 zł
od 24 dni – 72,00 zł
Przykładowe menu:
- Ś: Zapiekany serek wiejski z wiśniami
- II Ś: Wrapy kukurydziane z rukolą, pomidorami i serem mozzarella
- O: Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami
- P: Chłodnik litewski z jajkiem
- K: Pasta jajeczna z pieczywem gryczano-jaglanym